Faceți căutări pe acest blog

joi, 4 octombrie 2018

Uizen - BRD: Un nou studiu de caz (1)

In versiunea 1.1 a aplicatiei Zin am decis sa introduc indicatorii "alfa" si "beta", doua instrumente pe care le consider importante atunci cand vine vorba de administrarea portofoliilor. De altfel, acestia sunt utilizati in teoria moderna pentru a ajuta investitorii sa identifice profilul Risk/Reward al plasamentelor. Pentru aceia care nu cunosc semnificatia lor am sa detaliez in continuare:

Indicatorul "beta" masoara volatilitatea istorica a unei actiuni pe un anumit interval de timp prin raportarea la o referinta (de regula, un indice, in cazul de fata BET). Cu alte cuvinte, este o masura a riscului sistematic.Un "beta" egal cu 1.5 indica faptul ca, teoretic, actiunea in cauza este cu 50% mai volatila decat referinta (indicele bursier).
In mod normal, investitorii conservatori (cu tolerante scazute la risc) ar trebui sa se concentreze pe portofolii cu un risc mai mic (beta subunitar), dar si care, de regula, aduc venituri mai reduse. In acealasi timp, investitorii care au o toleranta ridicata la risc si cauta profituri mai mari, ar trebui sa aiba in vedere investitiile in actiunile cu "beta" supraunitar. Un "beta" negativ indica o decorelare a portofolilui fata de referinta. Actiunile la care "beta" este supraunitar se mai numesc si ofensive, iar cele cu beta intre zero si unu se numesc defensive.
Indicatorul "alfa" este unul dintre cei mai comuni indicatori de masurare a performantei unei investitii. Valoarea sa informeaza investitorul daca este recompensat pe masura pentru riscul de volatilitate asumat. Cu alte cuvinte, un portofoliu poate avea la un moment dat un randament mai mare decat referinta (indicele), dar care sa nu fie echilibrat de riscul de volatilitate (masurat prin "beta"). Un "alfa" egal cu zero indica un risc compensat integral de performanta. Un "alfa" egal cu 1 indica faptul ca investitia in cauza este mai performanta cu 1% decat referinta. Similar, un "alfa" egal cu -1 indica o performanta mai redusa a investititiei fata de referinta cu 1%. Pentru o mai buna intelegere a indicatorului sa presupunem ca indicele bursier a crescut cu +10% in ultimul an, iar actiunea avuta in vedere si care beneficiaza de un "beta"=1.5 a crescut cu 12%. La prima vedere, achizitionarea actiunilor respective ar reprezenta o alegere inspirata. Daca ne uitam insa la valoarea indicatorul "beta", pentru ca riscul sa fie compensat integral pretul actiunii ar fi trebui sa urce cu +15%. In aceste conditii, indicatorul "alfa" va avea valoarea -3 care ne atentioneaza asupra faptului ca actiunile respective nu reprezinta o alegere buna, chiar daca performeaza mai bine decat piata!
Avantajele utilizarii celor doi indicatori:
Pentru foarte multi investitori, cei doi indicatori prezentati pot raspunde la eternele intrebari "Ce sa cumpar?" si "Ce sa vand?".

Cele mai indicate actiuni sunt, evident, cele care ofera un "alfa" cat mai ridicat pentru un "beta" pozitiv cat mai scazut.
Urmatoarele intrebari importante care isi pot gasi un raspuns ar fi "Cat sa cumpar?" si "Cat sa vand?". Ideea este de a mari expunerea pe o actiune cu "alfa" ridicat si de a reduce sau a lichida expunerea pe o actiune cu "alfa" negativ.

Atentie, un "alfa" negativ, nu inseamna neaparat ca actiunea este neprofitabila, ci doar ca poate performa mai putin decat referinta (vezi exemplul de mai sus).
Dezavantaje:
Indicatorul "beta" nu ne poate spune daca volatilitatea a fost mai mare in perioada de crestere a pietei sau in cea de scadere
"Alfa" si "beta" se calculeaza pe baza cotatiilor istorice, fapt care nu garanteaza evolutii simlare si in viitor.

Utilizarea celor doi indicatori este recomandata in special celor care au in vedere investitii cu orizonturi lungi de timp.

In imaginea de mai jos am prezentat cazul BRD Groupe Société Générale care are un profil de risc "Mediu" (reperul financiar egal cu 54%), se incadreaza in clasa de tranzactionare "Strong Buy" (reperul de tranzactionare egal cu 100%), este mai volatila decat indicele BET ("beta" egal cu 1.19) si genereaza o recompensa mai mare decat riscul ("alfa" egal cu 2). Rezumand, din punctul de vedere al analizei fundamentale si al indicatorilor bursieri BRD are toate argumentele pentru a fi inclus in portofoliu pe termen mediu si lung si ne putem astepta sa performeaza mai bine decat piata (BET) in urmatoarele luni.