Faceți căutări pe acest blog

marți, 16 octombrie 2018

Uizen - BRD: Un nou studiu de caz (2)

In urma cu aprox. doua saptamani anuntam introducerea in aplicatia informatica UIzen a indicatorilor "alfa" si "beta". Dupa cum detaliam atunci, acestia identifica profilul Risk/Reward al investitiilor si ne ajuta sa identificam calitatea acestora. Mai multe detalii aici.
Pentru a accentua semnificatia celor doi indicatori mai este nevoie de un al treilea, 'R-squared', care sa masoare procentual cat anume din variatiile pretului unei actiuni se regasesc in cele ale referintei (indicelui) sau, cu alte cuvinte, cat de bine urmareste pretul cotatia indicelui. Un `R-squared' de 50% semnaleaza faptul ca doar 50% din variatiile pretului actiuni pot fi explicate de cele ale referintei. Valoarea `R-squared' poate varia intre 0 si 100 si indica urmatoarele:
70-100% - o corelatie buna a pretului actiunii cu indicele
40-70% - o corelatie medie
0-40% - o slaba corelatie.
In concluzie, cu cat 'R-squared' este mai mare de 70%, cu atat sunt mai utile valorile indicatorilor 'alfa' si 'beta'. Daca valoarea acestuia este sub 40%, atunci valorile lui 'alfa' si 'beta' sunt irelevante.
Am anexat pagina informativa pentru BRD Groupe Société Générale unde 'R-squared', calculat pe o perioada de un an, are valoarea 75.2%, fapt care accentueaza valorile lui 'alfa' si 'beta'. Ni se indica astfel ca riscul de volatilitate nu este compensat de pretul actiunii ('alfa' este negativ) si, de asemenea, ca titlurile BRD pot performa mai putin decat indicele BET in urmatoarele 12 luni.