Faceți căutări pe acest blog

luni, 22 octombrie 2018

Uizen - metode de evaluare a pretului tinta

Aplicatia informatica Uizen va dispune in curand de tehnici logice si argumentate de evaluare a pretului tinta a actiunilor pentru un interval de timp de 12 luni de la data evaluarii. Aceasta noua facilitate reprezinta doar o veriga care inca lipseste pentru ca aplicatia sa-si atinga scopul final: optimizarea portofoliilor de actiuni. Fiecare dintre modele care vor fi implementate au avantaje si dezavantaje specifice pe care le voi trata mai in detaliu atunci cand le voi prezenta cu alta ocazie, detaliat, pe fiecare in parte. Initial proiectul cuprindea doar o singura modalitate de evaluare, bazata pe indicatorii bursieri EPS, BV si DPS, dezvoltata de subsemnatul in urma cu mai multi ani. Intre timp a fost introdusa metoda CAPM, cea care calculeaza coeficientii 'alfa', 'beta' si 'R-squared', iar in urma interviului dat prietenului Rares Mihaila, proprietarul site-ului investestelabursa.ro, am luat in calcul si metodele "Dividend Discount Model" si "Discounted Cash Flow", In urma analizei ultimelor doua am imbunatatit, de asemenea, formula personala, pe care o voi numi in continuare "Mida Model".
In concluzie, aplicatia Uizen propune urmatoarele etape pentru optimizarea portofoliilor:
Etapa I: Identificarea simbolurilor care pot incluse sau eliminate din portofoliu pe baza "Profilului de risc" (analiza fundamentala), a "Clasei de tranzactionare" (analiza pe baza indicatorilor bursieri) si a raportului "Recompensa vs. Risc sistematic".
Etapa a II-a: Evaluarea potentialului de crestere a cotatiilor pe baza rezultatelor generate de tehnicile de evaluare a pretului
In final, precizez faptul ca niciuna din metodele de estimare a pretului tinta nu este perfecta si nu trebuie sa reprezinte raspunsul final pentru luarea unei decizii de tranzactionare. Scopul lor este acela de a oferi informatii suplimentare si argumentate in vederea reducerii marjei de eroare a unei potentiale decizii de tranzactionare. Fiecare investitor trebuie sa aiba in vedere ca nu exista o modalitate perfecta de a investi, ci doar instrumente care ne ajuta sa identificam potentialele plasamente care pot oferi o anumita marja de profit si o anumita siguranta.