Faceți căutări pe acest blog

vineri, 12 octombrie 2018

Bursa scade. Este cazul sa ne panicam?

Evolutia bursei din ultimele doua zile a generat un inceput de panica in randul investitorilor. Este ea justificata? Sa aruncam un ochi pe analiza tehnica a indicelui BET care, asa "denaturat" cum e din formula de calcul, reprezinta, totusi, principalul reper:
In graficul saptamanal observam ca, dupa ce a atins retr. Fib. 78.6% aferenta trendului negativ din perioada  07.2007- 02.2009, indicele a dezvoltat o miscare laterala care tinde sa se transforme intr-un "Head & Shoulders". Linia gatului (Neckline), atat din reprezentarea "Bar", cat si din cea "Line", se confunda practic cu linia de trend ascendent, accentuand importanta aceasteia pe termen mediu si lung. O strapungere a sa ar identifica primul obiectiv al cotatiei: intervalul 6200-6500 de puncte (o depreciere de 23-26% fata de inchiderea de ieri). Tinand cont de celebra formula de calcul a BET, majoritatea portofoliilor ar trebui sa se deprecieze ceva mai mult decat acesta, mai degraba in jur de 30%.









In graficul zilnic ne este relevat faptul ca indicele a reactionat negativ la ret. Fib 61.8% si se indreapta vertiginos ca primul suport. O strapungere a acestuia ar reprezenta o prima atentionare bearish si ar anticipa continuarea contractiei catre nivelul 8156.
Daca indexul va inchide sub 7900 de puncte (ret. Fib. 78.6% a actualului segment ascendent) probabilitatea ca linia de trend sa fie strapunsa va deveni ridicata!!!
Trecerea cotatiei sub 7750 va reprezenta confirmarea finala a ipotezei bearish.










Este cazul sa ne panicam acum?
Raspunsul este "Nu", dar gradul de alerta al fiecarui investitor trebuie sa creasca, iar monitorizarea pietei ar trebui sa devina permanenta!
Depasirea fiecarui prag prezentat reprezinta un semnal negativ in sine. Investitorii vor trebui sa ia decizia care se impune in functie de toleranta lor la risc si orizontul de investitii pe care il au in vedere.