Faceți căutări pe acest blog

joi, 13 septembrie 2018

Wyzeen - Cum se stabileste profilul de risc?

Exista cateva intrebari legate de aplicatia informatica Wyzeen care mi-au fost adresate de catre mai multi investitori in ultima luna. Deoarece interesul legat de riscul si performantele financiare ale emitentilor este unul ridicat, in saptamanile urmatoare am sa raspund la ele pe rand  si am sa incep astazi cu profilul de risc. Acesta este evidentiat distinct in tabloul din dreapta-sus al prezentarii analizei de oportunite, intreaga parte dreapta alcatuind, in fapt, zona decizionala.
Exista 4 trepte de risc: Scazut, Mediu, Ridicat si Foarte ridicat.
Profilul de risc reprezinta rezultatul direct al interpretarii scorului financiar din tabloul "Repere financiare", aflat in partea stanga-jos. Acest scor are ca date de intrare "Structura financiara" a companiei si "Trendul" performantelor financiare. Valoarea "Structurii financiare" se obtine din analiza mai multor informatii fundamentale precum: marja de profit, nivelul capitalurilor proprii, gradul de indatorare, rata rentabilitatii activelor etc., in timp ce valoarea trendului se obtine din analiza evolutiei rezultatelor financiare din ultimii 3 ani.
Desi Wyzeen poate genera si exporta rapoarte detaliate despre performatele financiare ale companiilor, inclusiv grafice de evolutie ale acestora, marea majoritate a investitorilor sunt interesati doar de rezultatul final: Riscul plasarii capitalului in actiunile unui anumit emitent. Acesta este doar unul dintre motivele pentru care viitoarele postari legate de aspectul financiar al companiilor vor contine doar imagini ale sectiunii "Analiza de oportunitate". Dupa cum se poate observa in imaginea de mai jos, aici sunt prezentate domeniul de activitate ale companiei, cei mai importanti indicatori bursieri (tabloul verde central) si zona decizionala (Profil de risc, Categorie de tranzactionare (sau Recomandare) si scorul Mida). Toate aceste informatii sunt foarte usor de accesat si de asimilat (fara derulare, fara calcule suplimentare, amplasate distinct pentru un impact vizual maxim).
Sper ca prezentarea de mai sus sa raspunda cum se cuvine intrebarii din titlu. Pentru alte detalii ma puteti contacta pe mail (finantepersonale.ro@gmail.com).