Astazi o sa va prezint rezultatele chestionarului din 6 septembrie pe care o sa le am in vedere in reorganizarea acestui blog din punct de vedere al analizei fundamentale astfel incat informatiile sa fie cat mai relevante pentru voi.
Chestionarul in cauza a fost completat de 27 de persoane, carora le multumesc inca o data pentru timpul acordat si disponibilitate.
Sa incepem:
1. La intrebarea "Pe o scara de la 1-10, cat de mult conteaza pentru dumneavoastra stabilitatea financiara a companiei la care doriti sa cumparati actiuni?", 50% au ales valoare 10, 15.4% valoarea 9 si 30.8% valoarea 8. In acest fel ajungem la concluzia ca 96.2% dintre respondenti au o toleranta scazuta la risc in ceea ce priveste stabilitatea financiara a companiei la care achizitioneaza actiuni.
2. La intrebarea "Care dintre informatiile financiare va sunt necesare pentru lua o decizie de cumparare?", optiunile care au intr-unit un procentaj de peste 30% sunt urmatoarele:
2.1. Profit brut/net: 91.7%
2.2. Grad de indatorare: 70.8%
2.3. Rata rentabilitatii activelor totale: 33.3%
Potrivit acestor raspunsuri, rentabilitatea companiei este mai relevanta in ochii investitorilor decat valoarea activelor sale.
3. La intrebarea "Care dintre urmatorii indicatori bursieri va sunt utili atunci cand luati o decizie de cumparare?", principalele raspunsuri au fost:
3.1. Randament dividend: 59.3%
3.2. Lichiditate bursiera: 51.9%
3.3. Pret: 44.4%
3.4. Raportul pret/valoare contabila: 40.7%
3.5. Profit net/actiune: 37%
In evaluarea randamentului potential al investititiei se pare ca popularul indicator PER nu se bucura de prea mult interes din partea investitorilor.
4. La intrebarea "Care este orizontul de timp pe care il aveti in vedere atunci cand luati decizia de a include un simbol in portofoliu (cat timp credeti ca veti detine actiunile respective odata cumparate)?", orizontul mediu de investitii (6-12 luni) a fost ales de 40.7% dintre respondenti, pe locul al doilea fiind "nu am in vedere un orizont de timp" cu 29.6%.
Aceste raspunsuri sugereaza faptul ca era speculatiei "in scurt" este de domeniul trecutului, majoritatea investitorilor (termenul "mai mare de un an" intrunind 14.8% din voturi) preferand sa astepte macar rezultele financiare la semestru inainte de a lua o eventuala decizie de vanzare.
5. La intrebarea "Care este intervalul de timp dupa care va actualizati informatiile financiare despre companiile listate?", 33.3% dintre respondenti urmaresc monitorizeaza zilnic companiile in care au investit si 33.3% urmaresc rapoartele trimestriale.
Aici avem de-a face cu o paleta mai larga de investitori dintre care o treime sunt foarte activi, o treime as spune ca sunt pasivi, neavand timpul necesar sau disponibilitatea de a monitoriza indeaproape investitiile realizate. Cealalta treime se afla undeva intre aceste doua categorii.
6. La intrebarea "Ce alte informatii v-ar fi utile pentru o analiza cat mai corecta a unei companii?", singurul raspuns care a iesit in evidenta a fost "Analiza tehnica" cu 29.6%, celelalte fiind de tip "unicat".
Concluzie:
Stabilitatea financiara, rentabilitatea companiiilor si a investitiilor primeaza in luarea unei decizii de tranzactionare pe piata de capital romaneasca. Investitorii au in vedere, de regula, un orizont de timp mediu-lung si iau in calcul informatiile furnizate de analiza tehnica inainte de a tranzactiona.