Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 3 aprilie 2013

TGN - intre teapa si momeala


Detaliile mult asteptatei oferte publice de vanzare de actiuni TGN au inceput sa apara. Pretul va fi intre 171 (momeala) si 230 de lei (teapa), iar micii investitori vor primi un discount de 3-5% in functie de perioada in care decid sa subscrie. Nu o sa mai intru in celelalte detalii si o sa ma axez pe pret si pe beneficiile investitorilor mici. Cum 230 de lei reprezinta deja o gluma in conditiile in care ultimul pret de inchidere a fost de 213.5 lei, sa vedem care va fi nivelul sub care o subscriere la TGN pe termen scurt/mediu isi merita riscul.
Desi nu este explicit in prospectul de oferta, pornim de la presupunerea ca actiunile vor fi purtatoare de dividende (21.29 brut ~ 17.88 net). Uitandu-ne pe graficul saptamanal al ultimilor doi ani, observam ca titlurile TGN evolueaza in interiorul unui triunghi descendent, cu un suport solid la 183.5 lei. O astfel de formatiune grafica este bearish si se finalizeaza, in cele mai multe cazuri, prin ruperea suportului! Cum perspectivele companiei pentru acest an nu sunt roz, chiar si dupa marirea tarifelor de transport a gazelor, consider ca suportul ar fi avut sanse mari sa fie atins in cursul acestei veri in lipsa ofertei publice, dupa trecerea datei de inregistrare pentru dividende. 17.88 lei reprezinta ~ 9.7% net din pretul de 183.5, aprox. dublul dobanzii bancare. In acest caz 183.5 este un nivel de luat in considerare, mai ales ca societatea distribuie an de an dividende generoase. Poate merita riscul unui posibil conext national si international negativ in lunile urmatoare.












Dar daca dintr-un pret de 200 de lei scadem dividendul net, obtinem 182.12, o valoare aproximatov egala cu nivelul suportului. Este evident ca este mai bine sa se astepte testarea pragului, beneficiind si de o evaluare actualizata a contextului de piata, pentru a se intra la cumparare decat sa se subscrie la oferta publica.
Personal o sa astept pana in ultima zi a ofertei pentru a lua o decizie, dar pot spune de pe acum ca nu mi se pare deloc o oportunitate extraordinara.