Faceți căutări pe acest blog

duminică, 30 august 2015

BET - in faza corectiva

 Trendul pozitiv inceput in 2009 se afla intr-o noua faza de evolutie odata cu strapungerea suportului (galben) si definitivarea valului "3 Or C". Aceasta noua etapa este una corectiva si ar trebuie sa conduca la noi deprecieri ale cotatiei in saptamanile urmatoare. Sunt mai multe argumente tehnice in acest sens: strapungerea suportului in conditii de crestere a semnificativa a volumului, confirmarea divergentei negative pret-oscilator, semnale ale indicatorilor tehnici binecunoscuti precum MACD(12,26,9), RSI(14), CCI(20,6), ROC(12), medii mobile.
Cum inchiderea se situeaza la jumatatea intervalului de variatie, este destul de putin probabil ca in saptamana urmatoare sa asistam totusi la deprecieri majore.
Primul suport important in calea miscarii negative anticipate este constituit de linia de reactie 6,500, unde putem asista la o pierdere temporara de impuls. Primul test "adevarat" al trendului ascendent pe termen lung il constituie insa pragul 6,300 format din retragerea 50% aferenta trendului negativ din perioada 2007 - 2009 si retragerea Fibonacci 38.2% a ultimului val ascendent ("3 Or C"). In imediata apropiere a acestui suport regasim "Lower median Line" (LML) si varful valului "1 Or A". In conditiile in care acesta va cadea, urmatoarea tinta de atins a miscarii descendente va fi constituita de intervalul 5,300 - 5,500 care se constituie intr-un suport foarte puternic.

joi, 27 august 2015

Incertitudinea este la cote ridicate

Volatilitatea de pe pietele bursiere a continuat sa fie ridicata ca efect al masurilor luate de China si al raportarilor economice din Statele Unite. Aparent, taurii au revenit in piata, insa am dubii cu privire la soliditatea unei miscari de recuperare a deprecierilor din perioada 20 - 24 august. Incertitudinea din piata este la cote maxime. Analistii financiari sunt aproape egal impartiti intre optimisti si pesimisti, fiecare tabara cu argumentele ei. Totusi, sa nu uitam ca, intr-o perioada foarte scurta de timp, China a luat 3 masuri pentru a stopa temerile investitorilor si, mai mult, injecteaza in piata financiara zeci de miliarde de dolari. Sunt masuri administrative care pot avea efect pozitiv pe termen foarte scurt in piata bursiera, dar care se vor vedea, daca se vor vedea, mult mai tarziu in economie. Contextul actual nu are cum sa fie unul favorabil investitiilor pe bursa pentru cei cu toleranta mica si medie la risc. De aceea, mentin recomandarea de a se pastra lichiditatile pentru vremuri mai "limpezi".

marți, 25 august 2015

Cash is King

Desi ma asteptam la deprecieri mari in ziua de luni, amploarea acestora si, mai ales, volumele care le-au insotit au fost oarecum neasteptate. Este clar ca ne aflam in perioada de inceput a unui trend negativ puternic. Deprecierea pretului petrolului si al materiilor prime in general, a costului cu transportul naval etc. indica lipsa de cerere si o posibila deflatie care pot afecta major economia mondiala. Pietele de actiuni vor fi, la randul lor, profund influentate, fapt pentru care pierderile de portofoliu vor continua timp de mai multe luni.
Intr-un astfel de context ar fi intelept sa treceti pe cash, deoarece o pierdere mica este intotdeauna preferabila uneia mult mai mari!

sâmbătă, 22 august 2015

DJIA - semnalul de alarma a fost tras

Desi luna august 2015 a debutat bine, cu cresteri generale pe indicii bursieri, evolutiile din ultimele 2 saptamani anticipeaza dezvoltarea unei miscari corective semnificative. De data aceasta, factorul declansator este contextul economic din China care tinde sa afecteze intreaga economie mondiala. Desi efectul asupra bursei romanesti este inca minor, asupra indicilor occidentali impactul este sensibil mai mare. Mai devreme sau mai tarziu acesta se va propaga si asupra BVB, cu consecinte negative asupra detinatorilor de actiuni.
Pentru astazi am ales pentru analiza indicele american DJIA, avand in vedere faptul ca o mare parte a investitorilor romani arunca un ochi pe evolutia pietei americane inainte de a lua o decizie pe bursa de la Bucuresti.
Dupa cum se observa in imaginea de mai jos, in ultimii 6 ani de zile cotatia s-a dezvoltat in interiorul unui canal ascendent, in cea mai mare parte in zona superioara a acestuia. Incepand cu anul 2013 a inceput sa se contureze o divergenta negativa intre cotatia indexului si indicatorul MACD, divergenta care s-a prelungit pana in luna august a acestui an, fara a primi o confirmare de schimbare de evolutie. Aceasta a venit in aceasta saptamana, odata cu strapungerea liniei de trend ascendent, eveniment care avertizeaza asupra unei potentiale schimbari majore in evolutia indicelui din perioada ulterioara. Daca in saptamana urmatoare cotatia nu va reveni peste pragul inferior al canalului (ipoteza putin probabila), prag devenit acum rezistenta, ne putem astepta la o contractie catre retragerea Fibonacci 38.2% (~13.800) in urmatoarele 12 luni. Acest lucru ar reprezenta o depreciere de cca. 16.0% fata de inchiderea curenta. In mod normal, deprecierea indicilor bursieri romanesti ar trebui sa fie sensibil mai mare, stiut fiind ca efectul retragerii banilor straini amplifica efectele pe pietele periferice.
In aceste conditii, o strategie de iesire este preferabila uneia de acumulare, chiar daca aceasta din urma s-ar limita doar la actiunile defensive!

duminică, 2 august 2015

SIF5 - langa rezistenta pe termen lung

In urma cu doua saptamani, identificam un semnal de cumparare pe acest emitent in graficul saptamanal, adresat investitorilor pe termen mediu si lung. Daca aruncam insa o privire in graficul lunar descoperim si alte particularitati ale scenariului prezentat anterior.
In imaginea de mai jos se observa ca pretul evolueaza de cca. 6 ani in interiorul unui triunghi ascendent (galben), marginit superior de linia de reactie 1.97. Faptul ca in imediata apropiere se afla retragerea Fibonacci 38.2% (~2.10), aferenta trendului descendent din iulie 2007 - februarie 2009, confera putere acestei rezistente. Este motivul pentru care am recomandat in analiza precedenta o acumulare pana la strapungerea pragului.
Care sunt perspectivele pentru urmatorii ani?
Formatiunea graficul "Ascending Triangle" confera o probabilitate ridicata de validare a ipotezei pozitive, in care pragul strapuns este rezistenta. In acest caz, tinta majora pentru urmatorii ani devine retragerea Fibonacci 61.8% (~3.2), in imediata apropiere a careia regasim tinta formatiunii "Cup & Handle" (dezvoltata in perioada aprilie 2010 - ianuarie 2014) si linia de reactie 3.07. Pana la acel nivel mai exista o tinta intermediara, reprezentata de retragerea 50% (~2.65), care se suprapune practic peste treapta "Half Target" a formatiunii "Cup & Handle".
Totusi, datorita faptului ca a fost depasita perioada optima de strapungere a triunghiului (0.5 - 0.75 din lungimea acestuia), nu ar trebui sa ne asteptam la dezvoltarea unui trend ascendent puternic dupa eventuala depasire a rezistentei. De altfel, volumele care insotesc miscarea pretului din ultimii 3 ani sugereaza mai degraba un scenariu care porneste de la o consolidare pana la o ascensiune lenta pentru urmatorii ani.

PS
Am preferat doar enumerarea tintelor de mai sus, in dauna celor oferite de pattern-ul "Ascending Triangle", deoarece nivelurile respective au mai multe sustineri logice.