Incepand cu acest pas intram in zona in care se face diferenta dintre profesionisti si amatori.
Exista 2 mari tipuri de analiza de identificare a oportunitatilor:
- analiza fundamentala
- analiza tehnica
Analiza fundamentala reprezinta o metoda prin care se determina valoarea unei actiuni prin raportarea la performantele financiare ale societatii. Pentru a realiza acest lucru se folosesc o serie de indicatori precum cei bilantieri (ex. active, datorii), de lichiditate (rata curenta, rapida etc.), de activitate (cifra de afaceri, venituri, cheltuieli, profit), rate de profitabilitate (rentabilitati) etc.
Este o activitate destul de laborioasa si preupune accesul la documentele financiare ale societatii. Acestea se fac publice de regula trimestrial, fapt care determina automat realizarea dei evaluari pe termen mediu si lung. Rezultatul analizei performantelor societatii se raporteaza mai intai la media sectorului din care face parte, apoi la media globala a societatilor listate. Astfel se reuseste identificarea unei tinte de pret.
Principalele dezavantaje:
- necesita o pregatire de specialitate
- necesita accesul la documentele financiar-contabile ale societatii
- se adreseaza unui orizont de investitii mediu si lung
Analiza tehnica reprezinta o analiza a evolutiilor pretului, volumului si a unei serii de indicatori bazati pe acestea in incercarea de a stabili asteptarile grupului de investitori care cumuleaza cea mai mare parte a capitalului care se tranzactioneaza pe bursa. La prima vedere nu pare o metoda prea solida, insa practica a demonstrat ca rezultatele sunt deosebite. Acest tip de analiza se adreseaza in special investitorilor pe termen scurt si mediu.
Principalele dezavantaje:
- perioadele de calcul ale indicatorilor difera de la actiune la actiune
- procentul de semnale false este ridicat
- se adreseaza in special investitorilor pe termen scurt si mediu
Tinand seama de numarul mic de societati listate la BVB se pot alege fundamental 4-5 societati profitabile si atractive pentru a fi urmarite din punct de vedere al analizei tehnice. Efortul si timpul zilnic necesare sunt minime.
Intr-un articolele viitoare voi detalia aspectele metodei analizei tehnice.