Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 22 august 2015

DJIA - semnalul de alarma a fost tras

Desi luna august 2015 a debutat bine, cu cresteri generale pe indicii bursieri, evolutiile din ultimele 2 saptamani anticipeaza dezvoltarea unei miscari corective semnificative. De data aceasta, factorul declansator este contextul economic din China care tinde sa afecteze intreaga economie mondiala. Desi efectul asupra bursei romanesti este inca minor, asupra indicilor occidentali impactul este sensibil mai mare. Mai devreme sau mai tarziu acesta se va propaga si asupra BVB, cu consecinte negative asupra detinatorilor de actiuni.
Pentru astazi am ales pentru analiza indicele american DJIA, avand in vedere faptul ca o mare parte a investitorilor romani arunca un ochi pe evolutia pietei americane inainte de a lua o decizie pe bursa de la Bucuresti.
Dupa cum se observa in imaginea de mai jos, in ultimii 6 ani de zile cotatia s-a dezvoltat in interiorul unui canal ascendent, in cea mai mare parte in zona superioara a acestuia. Incepand cu anul 2013 a inceput sa se contureze o divergenta negativa intre cotatia indexului si indicatorul MACD, divergenta care s-a prelungit pana in luna august a acestui an, fara a primi o confirmare de schimbare de evolutie. Aceasta a venit in aceasta saptamana, odata cu strapungerea liniei de trend ascendent, eveniment care avertizeaza asupra unei potentiale schimbari majore in evolutia indicelui din perioada ulterioara. Daca in saptamana urmatoare cotatia nu va reveni peste pragul inferior al canalului (ipoteza putin probabila), prag devenit acum rezistenta, ne putem astepta la o contractie catre retragerea Fibonacci 38.2% (~13.800) in urmatoarele 12 luni. Acest lucru ar reprezenta o depreciere de cca. 16.0% fata de inchiderea curenta. In mod normal, deprecierea indicilor bursieri romanesti ar trebui sa fie sensibil mai mare, stiut fiind ca efectul retragerii banilor straini amplifica efectele pe pietele periferice.
In aceste conditii, o strategie de iesire este preferabila uneia de acumulare, chiar daca aceasta din urma s-ar limita doar la actiunile defensive!