Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 22 martie 2014

TGN - cea mai performanta actiune lichida

Cea mai performanta actiune lichida listata la bursa de la Bucuresti este pana acum TGN, cu o crestere de ~ +6.0%. Incepand cu 18 februarie, prima zi de dupa anuntarea rezultatelor surpriza din ultimul trimestru al anului 2013, evolutia titlurilor Transgaz se afla intr-o divergenta tot mai accentuata cu indicii bursieri autohtoni.












Aceasta este o consecinta directa a faptului ca investitorii au putut estima nivelul dividendul net din acest an (~ 20 lei). Trebuie adaugat aici si ca perspectivele de crestere ale profitului in 2014 sunt, la randul lor, promitatoare!
Anul trecut societatea a fost nevoita sa consituie un provizion de 110.7 milioane lei pentru contributia la Nabucco Gas Pipeline International GmbH. Cu toate acestea, pierderea din activitatea financiara a fost de 100.8 milioane lei. Diferenta de 9.9 milioane lei ne indica un potential de contributie pozitiv al activitatii financiare pentru anul curent.
Dupa cresterea tarifelor de transport de la 01 iulie 2013, profitul net inregistrat in semestrul II a fost de ~226.7 milioane lei, cu 136% mai mare decat cele 96.1 milioane lei din semestrul II 2012. Aceste cifre creeaza asteptari poptimiste pentru 2014, chiar daca Transgaz va fi nevoita sa achite asa numita "taxa pe stalp", ce a fost estimata la 10 milioane euro (~45 milioane lei). Daca avem in vedere faptul ca societatea inregistreaza anual in semestrul al doilea cca. 30-33% din profitul intregului an, este foarte posibil ca profitul net pentru acest an sa depaseasca 650 milioane lei, fara a lua in calcul o noua majorare de tarife de la 01 iulie. Desigur, aceasta cifra este grosiera si nu poate tine seama de eventuale conjuncturi pozitive sau negative care pot aparea in urmatoarele 9 luni. Reprezinta, totusi, un reper de care investitorii pe termen mediu si lung ar trebui sa tina seama in deciziile lor pe piata de capital.