Faceți căutări pe acest blog

duminică, 25 octombrie 2009

Curs EuroRon

In perioadele tulburi, in care nimeni nu stie incotro se indreapta economia si cand se va termina galceava politica, romanul isi muta agoniseala din lei in valuta. In anii 90 refugiul valutar se numea Dolar sau Marca germana, acum este Euro. Insusi guvernatorul Bancii Nationale a recunoscut ca exista o tendinta a populatiei, vizibila in special in ultimele luni, de a lichida depozitele in lei si de a-si deschide unele in valuta.
In analiza urmatoare vom incerca sa deslusim tendinta cursului EuroRon pentru perioda urmatoare.
Acest prim grafic este trasat in orizontul de timp saptamnal.









Se observa foarte clar ca trendul pozitiv este in continuare puternic pe termen lung. Cotatia pare sa fi conturat valul 3-3, ceea ce sugereaza automat ca suntem in fata dezvoltarii unui nou segment ascendent.
O privire aruncata catre MACD ne indica o incrucisare iminenta care va confirma o noua tendinta de crestere. In plus, indicatorul va contura un Higher Low care va accentua semnalul.
Sa detaliem acum ultima parte a graficului in cadrul de timp zilnic.









Cotatia se afla la cea de-a patra tentativa de strapungere a rezistentei. Unghiul de dezvoltare este mic si anticipeaza o reactie negativa la prag. MACD este foarte aproape de a confirma si el aceasta ipoteza. O corectie a cotatiei este foarte posibila in urmatoarele 2 saptamani, inainte de o noua tentativa de strapungere a pragului grafic superior. Depasirea liniei orizontale verzi va reprezenta un avertisment puternic privind o posibila reluare in forta a trendului ascendent.
Concluzii:
Desi BNR a incercat prin masuri monetare (controlul lichiditatilor in lei ale bancilor si vanzarea de valuta in piata) sa calmeze presiunile asupra cursului de schimb, efectul a fost limitat. Dupa alegerile prezindentiale este de asteptat sa vedem un cumul de efecte care sa absoarba tensiunile acumulate in aceasta perioada, cu rezultat direct in cresterea accelerata a cotatiei Euro - Leu.
De aceea nu cred in analizele bancherilor ca pariaza pe aprecierea leului, ci a celor care vad un leu egal cu 4,5 euro pentru sfarsitul acestui an si un posibil 5 lei in cursul 2010.